Boverkets rapport om tidigareläggande av ekodesignkrav

Från år 2020 respektive 2022 ställer EU krav på utsläpp från vedpannor och rumsvärmare. Regeringen har bett Boverket undersöka möjligheterna att införa kraven tidigare i Sverige. I en ny rapport beskriver Boverket vilka åtgärder som kan göras nu och vad som måste vänta.

Boverkets rapport beskriver hur skärpta krav på utsläpp från fastbränslepannor i byggnader kan utformas och när de lämpligen kan träda i kraft. Boverket föreslår att det sker samtidigt som EU:s energimärkningskrav för att sälja pannorna börjar gälla år 2018. Däremot är möjligheterna begränsade att redan nu ställa krav på utsläpp av annat än kolmonoxid från rumsvärmare. Det beror på annan EU-lagstiftning för byggprodukter för harmonisering av bedömnings-metoder (i standarder). Nya harmoniserade standarder är på gång inom det europeiska samarbetet och Boverket kommer att ange nya krav i byggreglerna (BBR) när standarderna är harmoniserade och börjar gälla.

Boverket kommer dock redan nu att skärpa de BBR-krav som är möjliga för rumsvärmare. Det gäller egenskaperna verkningsgrad och utsläpp av kolmonoxid.

Ladda ner rapporten Småskalig Vedeldning.

 


Nyheter


Ny branschansvarig för SBBA

Ny branschansvarig för SBBA fr o m 1 juli 2023 är Sara Berggren. Hon har en bakgrund som civilingenjör inom

Teknikföretagens konjunkturbarometer Q4

Teknikföretagens konjunkturbarometer Q4 2022. Facebook Twitter LinkedIn Gmail

Teknikföretagen Plus

Teknikföretagen Plus erbjuder dig som medlem i SBBA förmånliga avtal. Här samlas olika medlemsförmåner under ett och samma tak, vilket

SBBA Heating Market Report 2021

Här kan du ta del av den senaste rapporten ”Heating market report 2021” Facebook Twitter LinkedIn Gmail